Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Ciasto - składniki na 2 placki pieczone w formie 25/40:
  • ok.40 dkg mąki pszennej tortowej
  • ok.25 dkg margaryny Kasi
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtek
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy lub śmietankowy (lub wg gustu)

    Masa orzechowa:
  • ok.30 dkg orzechów (włoskich i laskowych - dowolnie)
  • 3/4 szklanki gorącego mleka
  • kostka margaryny Kasi
  • 15 dkg cukru pudru
  • aromat dowolny
  • 1/2 tabliczki tartej czekolady
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

  • ok. 40 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • 20 dkg gorzkiej czekolady
  • ok.15 dkg margaryny Kasi
Przepis:

Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w formie 25/40. Ostudzić.

Posiekane orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić na noc. Masło lub margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, czekoladą, aromatem i dodać zaparzone zimne orzechy.

Pierwszą warstwę ciasta posmarować dżemem a następnie wyłożyć masę orzechowo-czekoladową. Przykryć następną warstwą ciasta i lekko docisnąć.

Śliwki zalać gorącą wodą na ok. 30 minut i po tym czasie osączyć je na sitku. Pokroić je na drobniejsze kawałki, przy okazji sprawdzając czy nie zapodziała się gdzieś w nich pestka. Rozłożyć je pa powierzchni ciasta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać margarynę, dokładnie zmieszać. Lekko ostudzić i polać śliwki, równo rozprowadzając na ich powierzchni. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Polecam bo jest bardzo dobre.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~izabela2009-02-24 12:08
ciasto smaczne na drugi dzien lepsze dzieki za przepis

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl