Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 czerwca 2018. Imieniny: Gerwazego, Protazego, Sylwii
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 10 dag orzeszków ziemnych (fistaszków) niesolonych
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 8 łyżek mleka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 fiolka esencji pomarańczowej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub opakowanie polewy czekoladowej
Przepis:

Orzeszki drobno siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i cynamon, a następnie dodajemy miód, mleko, margarynę i esencję pomarańczową. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy płatki owsiane i orzeszki i dokładnie mieszamy.
Masę studzimy i po ostudzeniu formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Odstawiamy je na 1 godzinę, aby obeschły.
Polewę lub czekoladę rozpuszczamy na parze. Osuszone kulki maczamy w polewie i odstawiamy na kratkę do zastygnięcia.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Justyna2008-12-18 14:04
No no nie zle troszke potrzeba tu serca, zeby to zrobic ale efekt koncowy palce lizac, jak dla mnie 6-stka zwlaszcza za ten cynamon, pycha, pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl