Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 lutego 2018. Imieniny: Boguty, Bogusza, Macieja
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: megunia
    Składniki:

  • 3kg średnich ogórków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2,5l wody
  • 5 łyżek soli kamiennej
  • 3 liście wiśni
  • 3 liście czarnej porzeczki
  • 5-litrowy słoik
Przepis:

Ogórki dokładnie umyć dwa razy. Na dno słoika położyć dwie gałązki kopru. Następnie układać ogórki poziomo, dosyć ciasno. Czosnek porozkładać po całym słoiku, równomiernie między ogórkami. Obrać chrzan i wypłukać. Pokroić na około 5 cm laski i również powkładać między ogórki.
Do zimnej wody (około 2-3l) wsypujemy sól (na pół litra wody - 1 łyżka soli) i mieszamy. Następnie zalewamy ogórki przygotowaną solanką, do poziomu aby ogórki były zakryte. Na wierzch kładziemy liście czarnej porzeczki, wiśni i 2 gałązki kopru. Można na wierzchu postawić mały słoik z nalaną w środku wodą, aby przycisną ogórki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Kasia2009-08-01 14:40
Rowniez uzywam tylko 1 lyzke soli na litr wody. Zawsze jest odpowiednia slonosc. Jedynie to tylko problem jest z ogorkami. Jedne sa twarde po ukiszeniu a drugie miekie. A zawsze robie tak samo.
Babciagramolka2008-08-05 12:26
Ja zalewam gorącą solanką, a ogórkom obcinam końce. Ogóreczki szybciej nadają się do spożycia. Zgadzam się z Ulą - 1 łyżka soli na litr wody. Pozdrawiam.
~Ula2008-07-15 14:56
Na pół litra wody - 1 łyżka soli (zwłaszcza kamiennej, która jest bardziej słona) to zbyt dużo. Na ogórki małosolne z powodzeniem wystarczy 1 łyżka soli na 1 litr wody. Pozdrawiam.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl