Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 listopada 2018. Imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • obierzyny owocowe
  • całe owoce
Przepis:

Obierzyny z owoców i całe owoce (np jabłka, gruszki), pokrojone w kostkę włożyć do słoja i zalać wrzącą wodą.
Po 14 dniach dodać następną porcję obierzyn i owoców i zalać ponownie wrzątkiem. Słój obwiązać rzadkim płótnem lub gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.
Po 8-10 tygodniach płyn w słoju zmieni w bardzo dobry ocet. Należy go przefiltrować i zlać do butelek.

Smak i zapach domowego octu owocowego można uszlachetnić, robiąc z niego ocet aromatyzowany, który jest niezastąpionym dodatkiem do sosów, majonezów i zakwaszania sałatek.

Na bazie tego octu robimy pyszne uszlachetnione:
1. ziołowy,
2. melisowy,
3. porzeczkowy (czerwona porzeczka),
4. malinowy,
5. wiśniowy.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Jan2010-01-08 10:14
Po zalaniu wrzątkiem zniszczone zostaną drozdże przerabiające cukier na alkohol. Z czego i jak powstanie ocet?!!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl