Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: przekąski
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 20 dag sera białego tłustego
  • 2 żółtka
  • ¼ kostki masła prawdziwego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody spożywczej
Przepis:

Śmietankę doprowadzić do zagotowania i wkruszyć do niej biały ser.
Chwilę ogrzewać mieszając.
Wylać na gęste sito i poczekać aż odcieknie serwatka.
W rondelku o grubym dnie roztopić masło.
Wrzucić ser, żółtka, sok z cytryny, kminek i mieszając smażyć na małym gazie. Posolić.
Dodać kurkumę. Dobrze wymieszać.
Gdy ser nabierze kremowej konsystencji wsypać sodę.
Wymieszać. Poczekać aż zacznie się pienić.
Ogrzewać moment mieszając.

Pojemniczek (pudełko po maśle roślinnym) wysmarować masłem. Wlać ser.
Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki by zastygł.
Oczywiście można robić z różnymi dodatkami takimi jak pokrojone drobno i usmażone na rumiano pieczarki, szynka, koperek.
Doprawiać można czosnkiem, ziołami – jak kto lubi.

Nie sprawdziłam jeszcze, ale moim zdaniem może się ciekawie sprawdzać przy zapiekankach.
Jest kruchy – powinien się ładnie rozpuszczać i rumienić. Sprawdzę i dopiszę. Nie wytrzymałam - zrobiłam jedną zapiekankę - fantastycznie się sprawdza - PYCHA.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl