Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2014. Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 1.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kg nerek
  • 4 cebule
  • 5 dag smalcu
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę)
  • ½ litra wody
  • majeranek
Przepis:

Nerki przekroić na pół. Zalać wodą.
Po godzinie wodę wymienić na świeżą.
Po upływie trzech godzin nerki odcedzić.
Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu.
Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę.
Zmienić wodę jeszcze raz. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia.

Włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić.
Pokroić w talarki.
Obsmażyć na rumiano na smalcu.
Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach), bulion Knorra.
Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny.

Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki (na smalcu) i dodać ją do nerek.
Doprawić pieprzem, papryką i majerankiem.

Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu. Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~peka2011-03-23 13:20
Bardzo dobre. Polecam wszystkim ten przepis.
~irenka2010-10-01 19:25
dobrze smakuja
~bronia492010-09-13 10:16
Bardzo lubimy jesc nerki. Ja najpierw wycinam moczowody,a dopiero potem je mocze, zmieniajac wode. Zas do ostatniego moczenia dodaje troche octu. Dalej postepuje podobnie jak w przepisie. Podaje z pieczywem,albo ziemniakami.
~Dziadek ramolek2010-01-30 19:20
To jest przepis dla znawców i smakoszy. Nerki trzeba dobrze wymoczyć i trochę obgotoweać. Wcześniej wykroić moczowody i błonki. Inne przepisy idą na skróty.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2013 © Cooking.pl