Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 czerwca 2018. Imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli
kategoria: alkohole
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 30 kwiatów mniszka,
  • 1 litr wódki
Przepis:

Kwiaty mniszka popularnie zwanego mleczem, szybko opłukać, i osuszyć. Włożyć do słoja i zalać 1 litrem czystej wódki. Trzymać przez tydzień w szczelnie zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zlać do butelek, filtrując przez bibułkę filtracyjną.

Nalewka ta, jest dobrym środkiem żółciopędnym, likwidującym zaparcia, lekko moczopędna. Nalewkę tą używamy w chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także w chorobach naczyń. Stosujemy ją też przy braku apetytu (zła przemiana materii). Łagodzi dolegliwości przy żylakach nóg i odbytu (hemoroidy). Ma ona też działanie uspakajające.
Dawkowanie: pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe w razie potrzeby. Profilaktycznie 1 łyżka stołowa dziennie.

Nalewkę robimy w m-cu maju, gdy kwitnie mniszek.
źródło przepisu: wykorzystałam Przewodnik ziołolecznictwa ludowego PWN z 1986 r.
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl