Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 10 cm kawałek cynamonu
  • 3 goździki
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 l wody mineralnej
  • 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego,
  • 1 l wódki 80% zrobionej wg receptury z moich przepisów
Przepis:

Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię. Zalać wodą, dodać wino. Wszystko dobrze wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna. Dodać 1 litr wódki ze spirytusu. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nalewka ta ma właściwości odtruwające organizm, ułatwia też trawienie.
Dawkowanie: pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową między posiłkami.
źródło przepisu: 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl