Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 grudnia 2018. Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
kategoria: alkohole
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: megunia
    Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 1 kg cukru
  • 1 l wódki
  • 0,25 l spirytusu
  • słoik 5-litrowy
Przepis:

Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić na niewielkie kawałeczki. Zostawić jedną pestkę. Owoce wrzucić do słoika, przesypać całość cukrem i pozostawić na noc. Owoce puszczają dużo soku. Następnego dnia, do syropu wlać alkohol i dodać rozgniecione wnętrze pestki. Całość pozostawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na miesiąc. Raz na tydzień potrząsać - mieszając składniki. Po tym czasie można zlać nalewkę, oddzielając owoce, które mogą stanowić dodatek do lodów i ciast. Alkohol odstawić jeszcze na 3-4 miesiące po czym można się delektować pyszną nalewką brzoskwiniową.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~MERY2012-09-13 00:53
Aromatyczna i bardzo dobrze smakuje. Polecam!
~AVE2010-03-14 10:25
Zrobiłam tą nalewkę w zeszłym roku. Powinna stać do lutego, ale nie wytrzymała. Jest PRZEPYSZNA więc szybko zniknęła!
czekoladka1452008-12-13 20:59
apetyczna - w sam raz na święta....

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl