Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 października 2018. Imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 6 naleśników
  • ½ puszki kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula zwykła
  • 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oliwy + 2 do polania naleśników przed zapieczeniem
  • 3 łyżki sera (dobry byłby grecki haloumi - nie miałam użyłam Chedara)
  • 1 mały jogurt naturalny (najlepiej grecki lub bałkański)
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały mielony
Przepis:

Pierś z kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę (wielkości 0,5 cm na 0,5 cm), posypać przyprawą Gyros (jakieś 3 łyżeczki), wymieszać i zostawić na 10 minut.

W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebule. Utrzeć na grubej tarce obraną marchew, pietruszkę i seler.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć cebulę. Wrzucić mięso i smażyć dalej razem.
Po 5 minutach dodać warzywa i dusić jeszcze przez 10 minut mieszając. Wrzucić kukurydzę. Doprawić przyprawą Gyros, ketchupem.

Ułożyć w foremce do zapiekania. Skropić pozostałą oliwą, posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i zapiecze (ok. 20 minut).

Podawać z sosem tzatziki – obrany ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka i zmieszać z jogurtem). Dodać zmiażdżony i roztarty z solą czosnek. Doprawić mielonym białym pieprzem .
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl