Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwa lub oleju
  • przyprawa do pizzy 1 łyżeczka płaska
  • sól

    Nadzienie:
  • 1/2 kg sera białego twarogowego
  • 3/4-1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek lub oregano
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag boczku surowego
  • 10-15 dag mięsa pieczonego lub gotowanego
  • 10 dag słoniny

    olej do smażenia
Przepis:

Składniki na ciasto dokładnie miksujemy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto "odpoczęło".
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni.
Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso.

Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.
Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy).
Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne.

Smażymy nasze "ruskie" naleśniki ("ruskie" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem).
Rozsmarowujemy na nich nadzienie i składamy w trójkąty lub w ruloniki.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl