Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 czerwca 2018. Imieniny: Albina, Wandy, Zenona
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 kotlety schabowe, (bez kości) o grubości 4 cm każdy
  • 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup
  • 3-4 łyżki wytrawnego białego wina lub sok z jabłek
  • plasterki jabłka
  • natka pietruszki

    Nadzienie:
  • 1-2 posiekane jabłka ze skórką, ale bez gniazd nasiennych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki pszennej bułki pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub zmielonych goździków
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka rosołu
Przepis:

Każdy kotlet naciąć, tak aby powstała kieszeń, lub przepołowić wzdłuż.
Składniki nadzienia wymieszać w okrągłym naczyniu żaroodpornym (średnica 23 cm), mikrofalować 1,5 minuty przy maksymalnej mocy (100%), zamieszać, przestudzić.
Napełnić kieszenie kotletów. Do naczynia żaroodpornego wlać wino lub sok i włożyć kotlety napełnione nadzieniem.
Mięso posmarować sosem sojowym lub przyprawą do zup, przykryć pergaminem. Mikrofalować przy średniowysokiej mocy (70%) 15 minut, obracając raz naczynie. (Mięso jest gotowe, jeżeli po nakłuciu widelcem wydzielony sok będzie przezroczysty i biały; w razie potrzeby mikrofalować jeszcze 30 - 45 sekund.
Wyjąć z kuchenki, pozostawić pod pergaminem 5 minut. Przybrać plasterkami jabłka i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl