Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 listopada 2018. Imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów w zalewie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki rosołu(instant)
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Przepis:

Obrać 4 cebule, odcinając od góry. Wydrążyć środek łyżeczką, tak aby pozostał brzeg szerokości około 1 centymetra. Pokroić odcięte i wydrążone części cebuli.

Dokładnie zagnieść mielone mięso z jajkami i 2 łyżkami tartej bułki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz rozmarynem. Dodać do masy 2 łyżki kaparów.
Wypełnić cebule przygotowanym nadzieniem, mocno ugniatając.

Rozgrzać na patelni 3 łyżki tłuszczu. Ułożyć cebule stroną z nadzieniem do dołu. Smażyć na średnim ogniu 3 minuty.
Następnie zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę.

Osączyć na sitku pomidory, zalewę przecedzić do drugiego naczynia (ewentualnie uzupełniać nią później wyparowany sos). Pokroić pomidory na małe kawałki, dodać do cebuli. Wlać na patelnię pół szklanki rosołu. Krótko zagotować, doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Umieścić faszerowane cebule na patelni, przykryć, a następnie dusić na średnim ogniu jeszcze około 30 minut.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z piure ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl