Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: makarony
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 20 sztuk muszli (makaron Conchiglioni)
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek utartego sera żółtego (Chedar)
Przepis:

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju (7-8 minut). Odcedzić. Rozłożyć by przestygł, a nie posklejał się.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę. Dodać do niej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem, 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym, mielonym pieprzem.
Nadziać muszle farszem. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę. Zamieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano. Gotować na małym gazie 5 minut.

W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem. Każdą muszelkę posypać serem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Haneczka2011-11-17 10:22
ja przepis z lekka zmienialam :) pamietajcie aby naczynie zaroodporne grubo wysmarowac maslem, wtedy muszle nie przykleja sie do naczynia a sos beszamelowy zrobic ze smietany z maslem bez mleka. wtedy jest bez zarzutow:D mniam!
~Monia2010-11-02 22:26
Jak dla mnie przepis nienajlepszy. Dzisiaj zrobiłam muszle, ale sosu zbyt mało, i muszle w formie nie zatapiają się w nim co sprawia, że w piekarniku muszle wysychają. Tylko czesc zanurzona w sosie pozostaje miekka. W smaku całkiem, całkiem. jeśli ktos korzysta z tego przepisu radze zrobic conajmniej podwojna porcje sosu.
~tomek2010-10-02 15:13
dużo roboty ale super
~paweŁ2010-07-02 22:06
pyszne

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl