Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 lutego 2018. Imieniny: Boguty, Bogusza, Macieja
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • ¼ szklanki wody
Przepis:

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wrzucić do rondla. Wlać ¼ szklanki wody. Gotować mieszając, aż się jabłka rozpadną, a sok odparuje. Rozgnieść na miazgę tłuczkiem do ziemniaków. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Wekować 15 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~aga2010-03-15 21:05
a może zna Pani sprawdzony przepis na mus z malin też do słoiczków? z góry dziękuję
~irena2008-11-07 21:02
Dziekuje za odpowiedz, racja nigdy nie wiadomo do czego mus bedzie potrzebny.Pozdrawiam,
~raas2008-10-06 21:13
no ja właśnie zamierzam w małych słoiczkach przygotować przetwory dla kilkumiesięcznej córeczki :-) dziękuję i pozdrawiam
Termar2008-10-06 20:17
Ja też przetwarzam jabłka bez cukru
Babciagramolka2008-10-06 08:40
Kiedyś były takie specjalne kociołki z dziurkowaną wkładką - nie podejrzewam byś taki miała ( ja zresztą też już nie mam). Biorę duży garnek na dno układam ściereczkę do naczyń (mały ręczniczek, ściereczkę do kurzu - taki co to nie żal bo mogą wygotować się kolory). Ustawiam słoiki - najlepiej równe wielkością, dolewam zimnej wody po brzegach garnka do 3/4 wysokości słoika i stawiam na gazie. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz by woda za mocno nie bulgotała. Przykrywam garnek (zostawiam lekką szparę bo inaczej pokrywka skacze) i trzymam na gazie 15 minut. Jeśli wekuję tylko tą partię to zostawiam słoiki w garnku by spokojnie ostygły. Jeśli mam jeszcze inne słoiki do zagotowania to biorę słoik od góry przez szmatkę i wyciągam z wody (i tak wszystkie). Potem wodę wylewam i nową porcję wekuję od początku. (nie można wsadzić słoików w gorącą wodę bo popękają). Życzę odwagi. To tylko pierwszy raz strasznie wygląda. Aha ! Jak mamy małe słoiczki (np po przecierze pomidorowym -wekowałam w takich mus dla dzieci, a potem dla wnuków), to oczywiście wekujemy je w małym garnku dostosowanym wielkością do słoiczków .
~raas2008-10-05 20:52
jestem świeżo upieczoną gospodynią - jak wekować? :-)
Babciagramolka2008-10-03 20:34
Tak. Jabłka nie potrzebują cukru przy zaprawianiu bo mają dużo pektyny. A nigdy nie wiadomo do czego mus będzie używany . Dosładzam w trakcie robienia potrawy jak trzeba. A jeśli np używam do robienia wieprzowiny w sosie miętowo-jabłkowym, czy robię gotowy kisiel z cukrem z dodatkiem musu to nie mam problemu ze słodkością. Dosłodzić zawsze można. Pozdrawiam.
~irena2008-09-30 20:24
Bez cukru?

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl