Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 130g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1½ łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • ¼ szklanki mleka
  • 100g czekolady
Przepis:

Stopić masło w rondelku. W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Następnie w mleku rozpuścić kawę. Do sypkich składników dodać jajka i mleko z kawą. Rozpuścić 50g czekolady, dodając do niej 1/3 stopionego masła, wymieszać i rzadką konsystencję czekolady z resztą tłuszczu dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się ze sobą. Można dodać 2-3 łyżki mleka, gdyby ciasto było zbyt gęste. Następnie podzielić ciasto, wykładając do papilotek. Piec w blaszce na muffinki około 30 minut w temp. 190 stopni.

Po ostygnięciu, rozpuścić resztę czekolady, dodając 2 łyżki masła. Następnie do polewy dodać wymieszaną łyżeczkę kawy z 1-2 łyżeczkami wody, wlewać stopniowo, aby polewa się nie zważyła. Gdyby czekolada zrobiła się zbyt gęsta, dodać odrobinę masła. Przygotowaną polewą ozdobić muffinki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~edyta2011-03-25 17:23
w sklepach gospodarstwa domowego i marketach
~aneczka2010-03-04 12:53
A gdzie można kupić te formki papierowe do muffinek?
~mis2008-01-27 13:26
Coraz lepsze zdjecia Tobie wychodza ;) Mufinki wygladaja wspaniale

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl