Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 3 grube kawałki filetów z morszczuka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki (czubate)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z ¼ cytryny
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki
  • 1/3 szklanki utartego sera Chedar
  • 15 dag kurek
  • 3 łyżki oliwy o smaku grzybowym
  • olej do smażenia
Przepis:

Z mąki, jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe. Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu.

Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki.

Ugotować ziemniaki (w osolonej wodzie), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym, słodką śmietanką. Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem. Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego, a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut.

Podawać z zielona sałatą.

Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby (najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl