Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 sierpnia 2018. Imieniny: Joachima, Nory, Stefana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • 1 kostka margaryny np. Kasi
  • 1/2 kg mąki - tortowej
  • 6 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • i jeszcze 1 szklanka cukru
  • dowolna konfitura owocowa
Przepis:

Rozbijając jajka oddzielić żółtka od białek.
Następnie margarynę, żółtka i 6-8 łyżek cukru utrzeć na "puch", dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i właśnie tę włożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika a tę jasną do lodówki.

Jasną częścią ciasta wylepić przygotowaną wcześniej blaszkę 25/40. Posmarować ją dowolną konfiturą i zetrzeć na tarce ciemną część ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubijać jeszcze tak długo aż cukier się rozpuści i tą pianę wyłożyć na ciemne ciasto, robiąc "fale" na pianie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.40 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl