Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2018. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg chudych wieprzowych żeberek
  • 1/4 szklanki pszennej mąki do obtoczenia
  • 1 roztrzepane jajo
  • 6 szklanek oleju
  • 1 łyżka oleju
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 bardzo drobno posiekane małe cebule
  • Marynata:
  • łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1/4 łyżeczki "piźciu przypraw" lub cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Sos:
  • 3 łyżki winnego lub owocowego octu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis:

Mięso rozdzielić na pojedyncze żeberka, porąbać na 5-6 cm kawałki, wypłukać, osuszyć. Włożyć do miski, dodać zamieszaną marynatę starannie wymieszać, odstawić na 1-3 godz., lub wstawić do lodówki na noc. Składniki sosu wymieszać, odstawić. Na krótko przed przyrządzeniem mięso osączyć z marynaty. Obtoczyć w mące, przełożyć do miski, wlać roztrzepane jajo, starannie wymieszać ręką, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty. 6 szklanek oleju wlać do garnka, rozgrzać na dużym ogniu, po około trzech minutach sprawdzić temperaturę. Kłaść żeberka pojedynczo w gorący olej, około 15 szt., smażyć do lekkiego zrumienienia, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na cedzak. Pozostałe mięso smażyć jak pierwszą porcję. Metalowym sitkiem usunąć z oleju zanieczyszczenia, olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę. Włożyć żeberka, smażyć na ciemnozłoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z oleju. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia, zamieszać sos, wlać do warzyw, doprowadzić do zagotowania nie przerywając mieszania. Włożyć żeberka, wymieszać z sosem przez podrzucanie, około 30 sek. Podawać potrawę na gorąco.
Proporcje: dla 5 osób - z ryżem, warzywami i zupą
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl