Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 sierpnia 2018. Imieniny: Joachima, Nory, Stefana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • mąka - 15 dag
  • cukier puder 16 dag
  • sól 1 szczypta
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • jajka 1 szt
  • masło schłodzone 7 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • margaryna do blaszki 1 łyżka

    Do dekoracji:
  • gruby cukier rafinada lub brązowy
Przepis:

Na stolnicy wymieszać mąkę (1-2 łyżki odłożyć) z 6 dag cukru pudru, solą i skórką z cytryny, dodać jajko.
Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące.
Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i foremką wyciąć choinki, posypać cukrem.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 175 stopni C. na złotożółty kolor.
Ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl