Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2017. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: kuchareczka42
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru

    Masa:
  • 40 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 białka
Przepis:

Przygotuj rozczyn:
drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połącz z letnim mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodaj jajko, utarte z cukrem żółtko oraz stopione i ostudzone masło. Wyrób, przykryj, odstaw na 20 minut.

Przygotuj masę:
mak ugotuj na wodzie lub mleku około 30 minut. Odcedź, trzykrotnie zmiel mak.
Dodaj stopione masło, miód i bakalie, wymieszaj.
Podsmaż w rondelku cały czas mieszając, przestudź. Dodaj sztywną pianę z białek, wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na prostokąty. Posmaruj masą, zwiń dwa ciasne rulony. Przełóż na natłuszczone i wysypane mąką blaszki, ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe makowce możesz polukrować.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl