Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: makarony
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag grubego makaronu (rurki, kokardki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 małe cukinie
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (ok 270g)
  • 10 dag startego żółtego sera np. warmińskiego lub tylżyckiego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • gałązka świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól
Przepis:

Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę na piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sosem, posiekaną natkę, i mieszając dusić około 10 minut na małym ogniu.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić i wymieszać z warzywami, połową parmezanu i natką.
Ugotowane jaja obrać i pokroić na połówki lub cząstki.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomierną warstwą połowę makaronu, a na nim jajka. Posypać tartym żółtym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut.

Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl