Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: makarony
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 20 dag mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki słodkiej 18 % śmietanki
  • ½ litra wody
  • szklanka suchego makaronu łazanki
Przepis:

Mięso pokroić w drobną kostkę. Posypać przyprawami i skropić sosem sojowym. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej mięso na rumiano. Zalać paroma łyżkami wody i dusić na patelni 5 minut, tak by wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wywaru. Przełożyć do garnka. Wsypać usiekaną w piórka cebulę. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wodą i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i rozpadać się, a cebula winna się rozgotować. Ilość płynu ma się zmniejszyć do połowy. Wlać śmietankę i dusić 5 minut. W trakcie duszenia mięsa nastawić osoloną wodę na łazanki i ugotować je. Odcedzić. Trzymać w cieple.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~dodź2012-08-02 18:30
irena ty chyba ze śląska nie jesteś :)
~irena2008-11-02 19:44
U nas na Śląsku ta potrawa nazywa się; gulasz z makaronem, danie jest bardzo pyszne,
~irena2008-10-28 20:20
muszę zrobić, Z mięsem jeszcze nie robiłam łazanek.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl