![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 7 marca 2021. Imieniny: Flicyty, Kajetana, Pauli
|
Szukaj:
|
kategoria: drób średnia ocena: 4.50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurczak pieczony według Agaty![]()
Przepis: 1. Myjemy kurczaka pod bieżącą wodą, odcinamy kuperek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Następnie zajmujemy się przygotowaniem pomarańczy. Pierwszą kroimy na połówki i wyciskami z niej sok do szklanki. Z drugiej obieramy skórkę i dzielimy na ćwiartki. 3. Teraz obieramy i kroimy w cienkie plastry czosnek. 4. Gdy mamy przygotowane składniki, rozcinamy kurczaka lub szukamy otworów z góry i z dołu. W każdy otwór wkładamy po 2 ćwiartki, trochę czosnku i wlewamy sok pomarańczowy ze szklanki. 5. Ostatnią rzeczą jest zamarynowanie kurczaka na zewnątrz, czyli polewamy go niewielką ilością oleju, posypujemy ok. 3/4 torebki przyprawy do kurczaka i wg uznania ostrą papryką lub chili. 6. Grzejemy piekarnik do temperatury 180C, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy na około 2h. 30 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby kurczak był bardziej chrupiący. 7. Kurczak jest upieczony i gotowy do jedzenia. Smacznego. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © Cooking.pl |