Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2017. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: drób
średnia ocena: 4.50
autor zdjęcia: bart
    Składniki:

  • kurczak w całości
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka lub chili w proszku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej roślinny
Przepis:

1. Myjemy kurczaka pod bieżącą wodą, odcinamy kuperek i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Następnie zajmujemy się przygotowaniem pomarańczy. Pierwszą kroimy na połówki i wyciskami z niej sok do szklanki. Z drugiej obieramy skórkę i dzielimy na ćwiartki.
3. Teraz obieramy i kroimy w cienkie plastry czosnek.
4. Gdy mamy przygotowane składniki, rozcinamy kurczaka lub szukamy otworów z góry i z dołu. W każdy otwór wkładamy po 2 ćwiartki, trochę czosnku i wlewamy sok pomarańczowy ze szklanki.
5. Ostatnią rzeczą jest zamarynowanie kurczaka na zewnątrz, czyli polewamy go niewielką ilością oleju, posypujemy ok. 3/4 torebki przyprawy do kurczaka i wg uznania ostrą papryką lub chili.
6. Grzejemy piekarnik do temperatury 180C, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy na około 2h. 30 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby kurczak był bardziej chrupiący.
7. Kurczak jest upieczony i gotowy do jedzenia. Smacznego.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl