Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 listopada 2018. Imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 15 dag mięsa mielonego z drobiu
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • curry
  • papryka mielona
  • Ziarenka smaku
  • 2 szklanki wody
Przepis:

Umyć i osuszyć kurczaka.

Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy.
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy.
Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy, a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę.
Jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę.

Wymieszać mielone mięso, usmażoną cebulę, pieczarki, wątróbkę, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą, 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia.
Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej, curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku.
W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła. Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut.
W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia. Kurczak ma być miękki i rumiany.
Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki.

Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty (lub usunąć nici jeśli był zszyty).
Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Zosia2009-07-09 21:58
Myślę ze to Super Kurczak będzie!!! Daję do ulubionych. Dzięki za przepis.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl