Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 nietłusta kura
  • 10 dag cebuli
  • 5 dag tłuszczu (np. smalcu)
  • 40 dag świeżych lub mrożonych pomidorów
  • 4 dag sera tylżyckiego lub trapistów
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy i cukier do smaku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody osolonej
  • kawałek masła
Przepis:

Sprawioną kurę nasolić na godzinę przed obróbką termiczną. Potem ją pokroić na kawałki, oprószyć mąką, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić pokrojoną, oczyszczoną cebulę, również zrumienić. Włożyć podroby, wlać 2 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać do kury pokrojone w plastry pomidory, oprószyć pieprzem. We wkładce nie perforowanej wstawić do szybkowaru zalany osoloną wodą ryż, położyć na nim kawałek masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otworzeniu szybkowaru wyjąć wkładkę z ryżem i kawałki kury, zawartość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić białą zasmażką z łyżki mąki i 3 dag masła, solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Kurę polać sosem, podawać z ryżem polanym stopionym masłem i posypanym tartym serem tylżyckim.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl