Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lutego 2018. Imieniny: Małgorzaty, Marty, Nikifora
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag zmielonej wieprzowiny
  • 2 pszenne śniadaniowe bułeczki
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
  • 2 posiekane plasterki imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta "pięciu przypraw" zmielonego ziela angielskiego lub roztarty ząbek czosnku
  • 4 szklanki oleju do smażenia
Przepis:

Z bułeczek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć przypraw" lub substytut, mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wy mieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać na gorąco lub ciepło z musztardą lub keczupem.
Proporcje: dla 4-6 osób - na przekąskę
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl