Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 75 dkg mąki pszennej
  • 45 dkg margaryny (Kasi)
  • 25 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • śmietana (kwaśna)

    Masa:
  • 3/4 litra śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego - gotowanego 2 godziny lub masa krówkowa gotowa
  • 10 dkg orzechów laskowych siekanych
Przepis:

Mąkę z proszkiem i z margaryną posiekać na stolnicy, dodać cukier i jajka. Dodać cukier waniliowy i śmietany kilka łyżek aby ciasto nabrało elastyczności.
Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą oddzielnie w blaszce 25/40. Piec ok.20-25 minut na złoty kolor. Oba placki oziębić. Jeden z nich zostawić w formie.

Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. Po ok.5 minutach rozpuścić ją i odstawić. W tym czasie ubić kremówkę na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać chłodną żelatynę i całość wylać na pierwszą część ciasta.
Wyrównać i przykryć drugim plackiem. Ten natomiast posmarować karmelem z mleka skondensowanego lub masą krówkową. Całość obficie posypać siekanymi orzechami laskowymi. Wstawić na godzinę do lodówki, a następnie w zimne miejsce do następnego dnia. Kroić (jak pisałam) następnego dnia gdy już ciasto będzie rozmiękczone przez śmietanę. Jest ono naprawdę smaczne i proste!
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl