Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 80 dag królika (comber lub skoki)
  • 11/2 łyżki szałwii z rozmarynem, bazylią i estragonem
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag cebuli
  • 20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem
Przepis:

Mięso królika umyć, osuszyć, natrzeć rozkruszonymi przyprawami ziołowymi, ułożyć w misce, skropić sokiem wyciśniętym przez praskę z czosnku, przykryć. Postawić w lodówce na kilka godzin. Następnie pokrajać na porcje i ułożyć je na patelni pokrytej powłoką typu teflon. Obrumienić, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Obrumienione mięso włożyć do rondla, przekładając cebulą, skropić kilkoma łyżkami wrzącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże przed obraniem sparzyć wrzącą wodą. Pokrajać w kostkę, dodać do miękkiego mięsa, dusić do czasu rozgotowania się pomidorów; ok. 1/3 płynu powinno odparować. Przyprawić ďo smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką z koperkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych (1-2 na porcję) i z surówkami z sałaty, cykorii albo kapusty. Przyrządzonego w ten sposób królika można także podawać na zimno z sałatką z fasolki szparagowej.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl