Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 80 dag królika (comber lub skoki)
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki octu owocowego
  • 30 dag cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki umytego pokrajanego szczypiorku
Przepis:

Mięso królika umyć, osuszyć. Listki laurowe rozkruszyć, utłuc w moździerzu, wymieszać z rozkruszonym estragonem. Mieszaniną natrzeć przygotowane mięso, ułożyć w misce, skrapiając równomiernie octem, przykryć. Postawić w lodówce na kilka godzin, a nawet na noc. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, cebulę pokrajać w piórka, czosnek drobno posiekać. Mięso królika pokrajać na porcje, ułożyć w rondlu, przekładając cebulą i czosnkiem oraz oprószając pieprzem i solą. Rondel przykryć. Dusić na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą lub wywarem z warzyw. Sprawdzić smak sosu, który się wytworzył podczas duszenia, i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać szczypiorkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcję) i cukinii gotowanej lub fasolki szparagowej.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~misiaczek2009-10-14 07:16
super danie

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl