Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 28 maja 2018. Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • Biszkopt:
  • mąka 20 dag
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • miód 25 dag
  • mleko 6 łyżek
  • soda do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka
  • tłuszcz 12,5 dag
  • dżem 12,5 dag
  • przyprawa do piernika 1/2 paczki

    Krem:
  • masło 1 kostka
  • margaryna 1/2 kostki
  • cukier puder 20 dag
  • kefir 3 łyżki
  • olejek migdałowy 1/2 łyżeczki
Przepis:

Tłuszcz, miód, cukier i kakao zagotować.
Po wystygnięciu dodawać pozostałe składniki: żółtka, dżem, przyprawę, mąkę z sodą ucierając na jednolitą masę.
Na końcu dodajemy pianę z białek lekko mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec w piekarniku 180*C przez ok. 20 min.
Wystudzić a w tym czasie ucieramy krem.

Tłuszcz ucieramy do białości dodajemy cukier puder, kefir, olejek.

Ciasto przekroić na pół. Jedną część smarujemy połową kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta (praktyczna rada-glazurę ciasta układamy po zewnętrznej stronie).

Złożone ciasto kroimy na kwadraty o boku 3 cm.
Boki każdego ciasteczka smarujemy pozostałym kremem i obtaczamy w kokosie, wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl