Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika4
    Składniki:

  • 18 - 20 malutkich pieczarek
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 banany
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przepis:

W rondelku zagotować niepełną szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i drobno posiekanego czosnku. Wlać oliwę, wymieszać, zdjąć z ognia.

Pieczarki umyć, osączyć, przełożyć do salaterki i zalać gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce.

Boczek pokroić najpierw w cienkie plasterki, a potem w paski.
Cebule pokroić w ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. Banany pokroić w dość grube plastry.
Oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie kawałki (wcześniej można paprykę podpiec w piekarniku i obrać ze skórki).
Na szpikulce lub bambusowe pałeczki szaszłykowe nadziewać na przemian: pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki.

Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas szaszłyki należy skropić kilka razy stopionym masłem i kilka razy podczas pieczenia szaszłyki obrócić). Podawać jako gorącą przekąskę.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl