Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm

    Krem :
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • masło (tyle ile pochłonie krem)
  • 5 plasterków ananasa z puszki

    Kokosanka:
  • 4 białka
  • 25 dkg cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • lukier biały
Przepis:

Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia.

Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym, (chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę, a potem przecedzić mleko).
4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, wlewać powoli na gotujące mleko, szybko mieszając trzepaczką bądź mikserem aby się nie ścięło. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem.
Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu. Wyłożyć go na biszkopt.

Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru, następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).

Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką. Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek. Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano-ananasowy.
Całość polać, ale tylko symbolicznie białym lukrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-27 11:27
smaczne i wyrafinowane

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl