Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 lutego 2018. Imieniny: Boguty, Bogusza, Macieja
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 kromki chleba tostowego
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy
Przepis:

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto (jak na kopytka) z ziemniaków, jajka, szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde. Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym (stolnicy) na kształt prostokąta o grubości 2 cm. Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba. Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Lnianą serwetkę wysmarować olejem. Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną. Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku. Wyjąć. Zostawić by dobrze odciekła. Odwinąć. Pokroić w grube plastry.
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl