Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 lutego 2018. Imieniny: Bettiny, Konrada, Mirosława
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: cezary4
    Składniki:

  • 5 jaj
  • 20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka pomarańczowa)
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1/2 laski sproszkowanej wanilii
  • 1 dag masła do smarowania formy
  • ewentualnie orzechy do posypania
Przepis:

Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką.
Opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki.
Opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową).

Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem.
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić.
Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl