Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • ziemniaki ugotowane
  • mąka pszenna
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

    Farsz:
  • mięso z drobiu i wołowe pozostałe z rosołu lub inne mięso gotowane lub pieczone
  • sól
  • pieprz
  • zioła wg uznania

    Dodatki:
  • słonina
  • boczek
  • cebulka
Przepis:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Wkładamy je do miseczki, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy je na 4 części.
1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wyjętą 1/4 ziemniaków, oraz jajko. Możemy również dodać szczyptę mieszanki ulubionych ziół. Wyrabiamy ciasto.

Mięso i inne składniki na farsz mielimy w maszynce do mięsa. Możemy dodać kawałek cebulki lub ząbek czosnku a także ulubione przyprawy. Ja dodaję dużo majeranku.
Składniki farszu wyrabiamy łyżką.

Z ciasta formujemy 2 razy grubszy niż na kopytka czy leniwe wałek, kroimy w 4 cm cząstki. Każdą cząstkę rozpłaszczamy, rozklepujemy, nakładamy farsz mięsny i formujemy podłużne - tak jak bułeczki - pakieciki. Ozdabiamy kilkoma płytkimi wgłębieniami zrobionymi nożem.
Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i topimy skwarki, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor.
Polewamy kartacze tłuszczem i skwarkami z cebulką. Kartacze możemy podać jako danie z surówką lub z żurkiem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl