Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • mały karp o wadze 3 kg
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 plasterek świeżego imbiru pokrajanego w cienkie paski lub 1/4 łyżeczki
  • imbiru w proszku
  • 1 mała cebula dymka pokrajana w 2 cm kawałki
  • Sos:
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 3-4 łyżki tłustej wieprzowiny pokrajanej w słupki wielkości i grubości zapałki
  • 1-2 łyżeczki chilli
  • 1 mała cebula dymka pokrajana w 2 cm kawałki
  • 1 plasterek świeżego imbiru pokrajanego w cienkie słupki lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 marchewki pokrajanej w słupki wielkości zapałki
  • 2/3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka octu (10%)
  • 1 łyżeczka czystej wódki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
Przepis:

Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyę, usunąę skrzela i oczy. Starannie wypłukaę. Karpia sparzyę, zeskrobaę cienką, szarą warstwź śluzu. Wypłukaę, osuszyę. Rybź ułożyę na talerzu, posypaę 1/4 łyżeczki soli, pokropię 2 łyżeczkami alkoholu, ułożyę kawałeczki cebuli dymki i paski imbiru lub posypać imbirem w proszku. Gotować na parze, na dużym ogniu, przez 15 min pod przykryciem. Tymczasem smalec lub olej rozgrzać na dużym ogniu, dodać słupki wieprzowiny, mieszając smażyć 30 sek, wsypać marchew, mieszając smażyć 30 sek, dodać cebulę dymkę i imbir, smażyć 15 sek stale mieszając. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, sos sojowy, ocet i wódkę, zamieszać, przyprawić solą, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, mieszając zagotować, zestawić, trzymać w cieple. Ostrożnie zestawić talerz z rybą, zlać sos spod ryby, usunąć cebulę i imbir, polać gorącym sosem. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2 osób - jako danie główne, z ryżem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl