Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • jajo do smarowania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do podsypania
  • Nadzienie:
  • 1 kg kapusty cukrowej
  • łyżka mąki
  • cebula
  • 1,5 łyżki margaryny
  • 2 dag grzybów suszonych (2 kostki przyprawy do zup)
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Drożdże rozmieszać z czterema łyżkami mąki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć go i postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko i żółtka. Dokładnie rozcierać i wybijać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie lśniące. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać. Ciasto można posolić. Boki miski oczyścić z ciasta gumową łopatką, z wierzchu oprószyć ciasto mąką i postawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy ciasto 2 razy zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąka, wałkować na grubość 1 cm, krajać w pasy długości 40 cm i szerokości 7-8 cm. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, podzielić na kawałki, zalać wrzącą wodą tak, aby była przykryta. Ugotować na półmiękko, odcedzić, odcisnąć (najlepiej w woreczku płóciennym). Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Grzyby ugotować w małej ilości wody lub w trzech łyżkach wody rozgotować kostki przyprawy do zup. Kapustę i cebulę zemleć w maszynce, dodać posiekane grzyby lub przyprawę do zup, posolić, dodać pieprz (można dodać 2 jaja ugotowane na twardo i posiekane). Nadzienie układać z. Jednej strony wzdłuż dłuższego brzegu przygotowanego ciasta; ciasno zwinąć. Z wierzchu cały wałek pokratkować tępą stroną noża. Pokrajać na małe wałeczki długości 6 cm, położyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (zwinięciem do spodu), postawić w ciepłym miejscu i przykryć czystą ściereczką. Gdy paszteciki wyrosną, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Zrumienione paszteciki wyjąć, ułożyć na okrągłym półmisku. Podawać gorące do czystych zup lub jako gorącą przekąskę. Zamiast kapusty można zastosować do nadzienia mięso. Z porcji tej otrzymuje się ok. 30 pasztecików.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl