Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lipca 2018. Imieniny: Sławy, Sławosza, Żelisławy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 1/2 kg kalmarów
  • 2 łyżki soli
  • 6-8 szklanek wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka roztartego czosnku
  • 2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • Sos przyprawowy:
  • drobno posiekane plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 szklanka rosołu z kury lub wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry (dowolnie|
Przepis:

Kalmary wypłukać, pokrajać w cienkie paseczki jak makaron. Wodę zagotować w rondlu, zestawić z ognia, dodać kalmary, raz zamieszać, przelać do cedzaka, dokładnie osączyć. Rozłożyć na czystej ściereczce, przykryć drugą, lekko przyciskając osuszyć. Składniki sosu zamieszać. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 10 sek, wsypać kalmary, mieszając smażyć minutę. Kalmary odsunąć na bok patelni, wlać zamieszany sos na wolne miejsce na patelni, mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wlać wódkę, zamieszać. Sos wymieszać z kalmarami, polać olejem sezamowym, posypać zieleniną. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem i smażonymi warzywami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl