Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 3/4 małego kalafiora (¼ po ugotowaniu użyć do zrobienia zupy)
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki utartego sera (ostrego – ja użyłam Chedar)
  • gałka muszkatołowa mielona
  • pieprz mielony
  • sól
Przepis:

Kalafior i ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić (wodę z gotowania kalafiora można użyć do zrobienia zupy kalafiorowej). Odcedzić.
Z ziemniaków zrobić puree. Kalafior podzielić na różyczki.
W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę. Wymieszać. Wlać śmietankę. Wrzucić ser. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera. Dodać żółtko zmieszane z łyżką sosu. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

W 2 naczyniach do zapiekania wysmarowanych masłem ułożyć ziemniaki. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na ziemniakach ułożyć różyczki kalafiora. Polać je pozostałym sosem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 20 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl