Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • kaczka o wadze 2 kg
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki czystej wódki
  • 1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 mała cebula dymka
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Przepis:

Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 godz. Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godz. Podawać potrawę na gorąco.
Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub makaronem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl