Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • młoda kaczka
  • 1 łyżka "pięciu przypraw" lub cynamon
  • 4 cebule dymki
  • 3 małe cebule bułeczki na parze: (Man Tou)
  • Płyn do smarowania:
  • 3 łyżki octu (5%)
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1 łyżka miodu
  • Sos do kaczki:
  • 1 łyżka oleju
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu hoisin lub powidła śliwkowe
  • 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
  • 2 łyżki wywaru l lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego (dowolnie)
Przepis:

Mrożoną kaczkę wstawić do lodówki do całkowitego rozmrożenia na 24 - 36 godz. Skrzydełka i połowę szyjki odciąć. Tłuszcz przy jamie brzusznej i szyi usunąć. Duży, głęboki garnek napełnić do połowy wodą, doprowadzić do zagotowania. Włożyć ptaka do gorącej wody, wyłączyć gaz, kaczkę obrócić, doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawić z ognia, zostawić ptaka w gorącej wodzie na 5 minut. Przełożyć do cedzaka, opłukać tłuszcz ze skóry gorącą wodą. Czystą ściereczką osuszyć kaczkę z wierzchu i od wewnątrz. Wnętrze kaczki natrzeć "pięcioma przyprawami" lub cynamonem, włożyć cebule dymki, bez szczypioru, spiąć wykałaczkami lub zeszyć. Ocet, wódkę i miód wlać do rondelka, mieszając trzymać na małym ogniu aż składniki połączą się, dwukrotnie posmarować kaczkę. Ptaka powiesić za szyję w przewiewnym chłodnym miejscu, zostawić do wyschnięcia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 15 min, obrócić, piec dalsze 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 190 °C, piec kaczkę grzbietem do góry 30 min, obrócić i piec dalsze 30-40 min. Kaczka winna być upieczona, a skórka ciemnozłota i chrupiąca. Tymczasem wlać olej do gorącego rondelka, włożyć czosnek, smażyć 15 min na średnim ogniu, dodać pozostałe składniki sosu do kaczki, mieszając podgrzewać do połączenia i zagotowania. Przelać gorący sos na dwa małe talerzyki. Szczypior pokrajać w 1 cm kawałki, każde piórko przeciąć, wzdłuż na pół, cebule pokroić wzdłuż w plasterki. Kaczkę wyjąć z piekarnika usunąć wykałaczki lub nitkę. Trzymać kaczkę za szyję, aby wyciekł płyn. Ostrym nożem wyciąć 24 małe kawałki chrupiącej skórki. Ułożyć skórkę na gorącym półmisku. Tak samo postąpię z miźsem. Na stole ustawię półmisek z miźsem i skórką, talerzyki z sosem i cebulą. Goście kładą kawałki skórki i miźsa na połówki bułki gotowanej na parze, smarują 1/2 - 1 łyżeczki sosu, obkładając cebulą i szczypiorkiem składają na pół jak kanapkę. Proporcje: dla 3 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl