Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki octu (6 proc.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża kaczka (2 i 1/2 kg)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka
  • przyprawy maggi z 1 łyżeczką wody
  • 2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
  • 1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie
Przepis:

1. Solą wymieszaną z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, natrzeć całą kaczkę także wewnątrz i odstawić na godzinę.
2. Do rondla wsypać cukier, wlać 3 łyżki wody, postawić na małym ogniu, smażyć, aż cukier się rozpuści i nabierze jasnobrunatnego koloru, stale mieszając. Bardzo ostrożnie wleć gorącą wodę, dodać pozostały cynamon i goździki, gotować aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.
3. Wymieszać syrop z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Pędzelkiem posmarować kaczkę syropem, czynność powtórzyć 2 razy, odstawić w chłodne miejsce na noc.
4. Kaczkę wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220"C), polaę pozostałym syropem i 1/2 szklanki wody, piec na złoty kolor; czźsto podlewając kaczkź sosem z brytfanny. Zmniejszyę płomień (190 C) piec około 2 i 1/2 godz., aż miźso bździe miźkkie. W razie potrzeby dolaę 1/2 szklanki wody.
5. Upieczoną kaczkę pokrajać w małe kawałeczki.
6. Podawać z bułeczkami na parze MAN-TOll i sosem (1 /2 szklanki wody;1-2 łyżeczki octu; 3 roztarte ząbki czosnku). W sosie zanurza się mięso przed jedzeniem.
Proporcje dla 2-4 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl