Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 grudnia 2018. Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
kategoria: potrawy z jaj
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • jaja - 8 szt
  • ryż - 20 dag
  • groszek mrożony - 30 dag
  • cebula - 1 średnia
  • rosół (instant) - 1,5 szkl
  • mleko - 1 szkl
  • marchew - 5 średnich szt
  • masło lub margaryna - 4 łyżki
  • mąka - 4 płaskie łyżki
  • curry - 1 łyżka
  • biały pieprz
  • natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • sól
Przepis:

Ryż gotować około 20 minut w osolonej wodzie.
Ugotować wszystkie jajka na twardo. Zalać zimną wodą, obrać, pokroić na połówki.

Obrać marchewki, opłukać, pokroić w plasterki.
W garnku zagotować 1,5 szklanki rosołu. Wrzucić marchewki, dusić pod przykryciem 8 minut. Po 5 minutach dodać groszek.
Osączyć warzywa na sitku, rosół zlać do drugiego naczynia.

Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę i curry, zrobić zasmażkę. Wlać rosół i mleko. Zagotować, stale mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Wrzucić warzywa i jajka do sosu curry, podgrzać.

Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać i posypać ryż wyłożony na talerze.
Wyjąć jajka z sosu, położyć na ryżu, a sos podawać w osobnym naczyniu.
Danie udekorować natką pietruszki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl