Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: potrawy z jaj
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 10 dkg wołowiny, schabu lub piersi kurczaka
  • pokrajane w cienkie paski
  • 3 jaja roztrzepane
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżeczką wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 roztartego ząbka czosnku (dowolnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz do smaku lub chilli
  • Przyprawa do jaj:
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ľ łyżeczki (glutasoli) lub przyprawy Jarzynki, (Vegety)
  • 4 łyżki rosołu lub wody z 1/4 łyżeczki przyprawy maggi
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody
  • 1/2 szklarki oleju do smażenia
Przepis:

1. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 15 min.
2. Jaja przelać do miseczki z przygotowaną przyprawą.
3. Mocno rozgrzać olej i smażyć mięso na dużym ogniu przez 2 min., często mieszając. Gdy straci czerwony kolor, natychmiast przełożyć łyżką cedzakową do miski z jajami.
4. Na patelni zostawić około 5 łyżek oleju, zmniejszyć płomień, dodać jaja z mięsem i smażyć na małym ogniu.
5. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcje dla 3-4 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl