Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 5 średnich jaj na twardo
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 cala gwiazdka anyżu lub 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 3 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 cebule dymki
Przepis:

Jaja obrać ze skorupek, włożyć do rondla. Pozostałe składniki dodać do jaj, starannie wymieszać, wlać tyle wody, aby pokryła jaja, zamieszać. Postawić rondel na średnim ogniu, przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 40 min na bardzo małym ogniu. Zestawić rondel, zostawić do całkowitego wystudzenia jaj. Sos przecedzić przez 3-4 warstwy zwilżonej gazy. Jaja pokrajać wzdłuż na ćwiartki, ułożyć na półmisku lub talerzu, polać sosem lub podawać oddzielnie
Proporcje: dla 5 -10 osób - jako przystawka
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl