Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 35 dag chudego mięsa jagnięcego
  • 2 cebule dymki (tylko szczypior)
  • 2 szklanki
  • oleju
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 drobno posiekane plasterki świeżego imbiru lub 1 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Przyprawy:
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos octowy:
  • 2 łyżki winnego octu lub 1 łyżka octu (10%) i łyżka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki rosołu lub wody
  • szczypta pieprzu
Przepis:

Miźso obraę z tłuszczu i błonki, pokrajaę w poprzek włókien w 1/4 cm plasterki. Wymieszaę z przyprawami, odstawię w chłodne miejsce na 30 minut. Połączyę składniki sosu octowego, odstawić. Szczypior pokrajać w 2-3 cm kawałki. Dwie szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Włożyć mięso, mocno zamieszać, trzymać na ogniu aż plasterki mięsa odkleją się, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Olej, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, trzymać na ogniu 30 sek, zlać do garnka zostawiając 1 łyżkę. Dodać czosnek i imbir do gorącego oleju na patelni, mieszając smażyć 15 sek, wlać cienkim strumieniem alkohol, następnie wymieszane składniki sosu octowego, mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, wymieszać z sosem, dodać szczypior, pokropić olejem sezamowym, zamieszać, podawać natychmiast.
Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem i warzywami
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl