Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2018. Imieniny: Cezarego, Marii, Zygfryda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 2.00

    Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajo,
  • 6 jabłek średniej wielkości,
  • rodzynki lub konfitura,
  • cukier puder do posypywania.
Przepis:

Z mąki, margaryny, jaja i 5 łyżek cukru zarobić kruche ciasto, rozwałkować i powykrawać kwadraty około 10-15 cm. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, do wydrążonego wgłębienia włożyć kilka rodzynków i resztę cukru lub konfiturę. Jabłka położyć na kwadratach ciasta, wszystkie rogi ciasta zawinąć do środka wydrążenia i piec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor, wyjąć z piekarnika i - póki gorące - posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco lub na zimno.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~MOnia2010-12-03 21:18
robię takie same.. tylko nie dodaję konfitur, ani rodzinek.. zamiast tego posypuje jabluszka cukrem i cynamonem :))) mniam !!!
~Aleksander2009-02-07 19:03
jadłem to na UKRAINIE, w oryginale to się nazywa jablka Hruszczowa, powiem jedno POEZJA SMAKU

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl