Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 lutego 2018. Imieniny: Bettiny, Konrada, Mirosława
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostkę margaryny
  • 5 jajek
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 75 dkg jabłek
Przepis:

Mąkę, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz margarynę dokładnie posiekać. Dodać 5 żółtek i śmietanę, zagnieść ciasto, a 1/3 ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować do rozmiaru blachy.

Na cieście rozłożyć starte jabłka. Ubić pianę z białek z szklanką cukru i budyniami w proszku. Wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta (tę z lodówki) pokruszyć na pianę. Piec ok. 60 minut w temperaturze ok.170 oC.
źródło przepisu: Ciasto jest w moim wykonaniu ale przepis dostałam od teściowej.
przepis dodany przez: kamila1234

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-04 14:53
Rewelacyjny smak-w miejsce cukru waniliowego dałam cynamonowy. Dziękuję za przepis!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl