Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 30 lipca 2014. Imieniny: Julity, Ludmiły, Zdobysława
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 7 posiekanych ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek oregano lub tymianku
  • 10 łyżeczek soli
  • 1 łyżka octu z 2 łyżkami wody
  • 1 mały indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje
  • 12 suszonych śliwek bez pestek lub świeżych twardych
  • 10 małych cebulek obranych lub 3 cebule
  • pokrajane na 4 części
  • 4 listki laurowe
  • 12 zielonych oliwek (dowolne)
  • 2 łyżki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego
  • woda
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub
  • soku pitnego z jabłek
  • 3 szklanki cukru
Przepis:

1. Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet z wodą.
2. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz.
3. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz.
4. Wlać wino lub stok, dodać cukier, dusić przez godzinę.
5. Podawać z ziemniakami z wody i miesza sałatką.
Proporcje d 8-10 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2013 © Cooking.pl